TERBAIK DARI BLUEDIANTHUS!!!

Wednesday, October 6, 2010

Home » , , » Hosting dan Domain PERCUMA hanya $9.95 Setahun!

Hosting dan Domain PERCUMA hanya $9.95 Setahun!


Sudah lama rasanya aku tidak berkongsi mengenai pembelian domain dan hosting kepada pembaca blog ini. Kali ini aku hendak memberikan maklumat kepada mereka yang berminat untuk memiliki domain dan hosting daripada US dan aku jamin ianya amat berbaloi-baloi untuk wang ringgit yang bakal korang laburkan.

Siteground.Com, memberikan harga $9.95 mengikut aliran matawang semasa ialah RM30.785 iaitu harga yang cukup murah bagi aku. Manakan tidak, domain Bluedianthus Dot Com ini sendiripun sudah berharga $10 dan hostingnya masih lagi dikawalselia oleh pihak Blogspot ini sendiri. Bagi aku, ini adalah pilihan terbaik bagi mereka yang baru ingin berjinak-jinak memiliki domain dan hosting sendiri. Mari kita lihat perbandingan sekiranya korang membeli domain dan hosting ini secara berasingan. Aku akan menggunakan NetKL kerana ianya adalah hosting daripada Malaysia yang agak terkenal di kalangan blogger Malaysia.

1. Domain Sahaja 
Walaupun hanya membeli domain sahaja, kosnya sudah melibatkan transaksi sebanyak RM31.60. Lebih mahal daripada bayaran untuk mendapatkan hosting dan domain PERCUMA di SiteGround yang menawarkan pakej Friends Hosting Special

 
2. Hosting Sahaja
Ok, mungkin dengan membeli hosting sahaja, korang akan mendapat domain secara percuma sama seperti tawaran yang diberikan oleh SiteGround.Com tadi. Tetapi sekali lagi, lihat bayaran tahunannya, RM70.00 setahun, lebih mahal dua kali ganda! Ok, itu kalau hosting dalam Malaysia je. Perhatikan pula sekiranya korang berkira-kira nak menggunakan hosting daripada luar negara. Contohnya seperti Hostgator, yang memang selalu digunapakai oleh blogger yang sudah menjana pendapatan yang stabil setiap bulan. Oh No, bayarannya dikira secara bulanan!

$4.95 sebulan, setahun = $59.4 bersamaan dengan RM183.546 setahun. Mahal sungguh untuk blogger yang baru bermula untuk memiliki domain dan hosting sendiri kan. Dah la tu, domain FREE pun tak bagi. Kalau macam ni, nak tulis blog pun tak tenteram. :)

Tak semuanya yang murah itu tak berkualiti. Aku juga telah menggunakan domain dan hosting daripada SiteGround ini untuk blog bahasa Inggeris aku iaitu WillPowerWithin.Com. Setakat ini sistem sokongan pelanggan tip top dan first class, tak ada masalah.

Antara ciri-ciri domain dan hosting pakej Friends Hosting Special ini ialah:
 # Akaun akan diaktifkan dengan kadar segera
# Yuran Setup: FREE
# Pendaftaran Domain: FREE
# Jimat kos sehingga 90%!

Bagi mereka yang ingin merasai sendiri pengalaman memiliki domain dan hosting sendiri, Pakej Friends Hosting Special ini adalah pilihan terbaik untuk korang.

p/s: Aku telah melakukan sedikit research berkaitan SiteGround.Com ini. Syarikat ini termasuk dalam 100 Top Web Hosting Rating berdasarkan Alexa Rank. Memang mantap habis! Pagerank SiteGround.Com ini? PR9!

Artikel Sebelumnya: Aku Sayang Padamu NNIE...

ARTIKEL BERKAITAN:

Related Posts with Thumbnails