TERBAIK DARI BLUEDIANTHUS!!!

Monday, June 14, 2010

Home » , » [Tutorial] Pasang Widget Wawwi Matrix Blogwalking

[Tutorial] Pasang Widget Wawwi Matrix Blogwalking

Ini adalah entri ketiga untuk hari Isnin ini, rajin juga Bluedianhus update entri baru kan. Hehe.. Taklah, sebenarnya aku dah janji dengan kawan-kawan blogger yang lain untuk memberi panduan memasang widget seperti kat sebelah ni iaitu Wawwi Matrix Blogwalking. Kata itu kota...apapun, jom terus kepada agenda utama. :)

1. Login pada akaun blog korang, dan masuk ke bahagian Dashboard >> Design (kalau yang lama guna Layout) >> Klik pada Add Gadget
2. Pilih HTML/Javascript, kemudian copy kod di sini dan paste ke ruangan "Configure HMTL/Javascript" tadi.[kredit kepada aizuddin.com untuk kod tersebut]






3. Jangan save dulu widget tersebut. Sebab kod untuk Wawwi Matrix Gengblogwalking belum ada lagi. Pergi ke http://www.bluedianthus.com kemudian klik pada shout box sebelah kanan blog. Masukkan nama blogger (iaitu nama yang korang selalu guna semasa blogwalking), masukkan URL blog korang, email, dan pilih Shoutmix/box, pilih bahasa untuk widget korang, kemudian klik pada "[+] Blog/Kod Wigdet"


4. Kemudian, copy kod yang korang dapat di widget tu. Pergi ke widget yang belum korang save tadi, deletekan perkataan "MASUKKAN CODE SHOUTBOX KORANG KAT SINI" dan pastekan kod daripada widget Wawwi GengBlogwalking.

5. Dah siap, klik pada save. Dah boleh view blog dah. :)

Ok, widget Wawwi Matrix Blogwalking dah siap dan kalau ikut step ini dengan betul rasanya tak ada masalah. Kalau korang masih tak faham bagaimana widget ini berfungsi, korang boleh lawat blog Kue untuk keterangan lanjut. Aku rasa penerangan tu dah cukup padat dan mudah untuk difahami. Bagi aku, ini merupakan satu advantage kepada mereka yang jarang berblogwalking macam aku. Korang bila lagi nak dapatkan trafik tak terkira? Aku suka dengan widget ni sebab ada ala-ala PTC yang aku selalu buat dalam rutiin harian aku, hehe.. Selamat mencuba untuk korang ye. 

Artikel Sebelumnya: Rehat dan dunia online..

ARTIKEL BERKAITAN:

Related Posts with Thumbnails