TERBAIK DARI BLUEDIANTHUS!!!

Friday, August 7, 2009

Home » , , , , » Membina Imaginasi Cemerlang

Membina Imaginasi Cemerlang

Kembali lagi bersama dengan pembaca blog aku (macam rancangan Malaysia Hari Ini pla, hehe...), at least tak la aku bermonolog sorang-sorang dalam blog aku ni..hehe... Hari ni, aku nak kongsi sesuatu yang berbentuk motivasin diri lagi, maklumla nak hujung-hujung minggu ni prestasi kerja ada menurun sikit kan...hehe...jadi motivasi diri tu penting untuk setiap orang...

Oklah, aku nak kongsi sebuah lagi buku yang aku baru beli tempoh hari, tajuknya yang mesti korang dah familiar, penulis yang tak asing lagi, Dr. HM Tuah Iskandar al-Haj. Lama dah sebenarnya aku nak beli, cuma bajet selalu lari untuk beli buku Readers Digest yang rasanya memang agak mahal bagi aku. Apapun, aku puas hati dengan wang yang aku laburkan untuk membeli ilmu dari motivator tersohor ni. Apa yang menariknya, time aku tengah khusyuk baca buku tu, aku terbaca satu topik, "Komunikasi Minda" dan apa yang lebih menarik lagi, kandungannya hampir menyerupai penetapan matlamat yang ditulis oleh Khairulnahar a.k.a Thinkerich yang aku baru baca semalam. Ada 5 garis panduan yang diberikan oleh Dr. HM Tuah iaitu:

1. Letakkan target dalam hidup anda

2. Sesuatu matlamat perlu konkrit

3. Sesuatu matlamat mestilah dalam ukuran

4. Sesuatu matlamat mestilah dalam tempoh masa

5. Tanamlah benih

Secara ringkasnya suatu hidup yang berjaya haruslah mempunyai target. Contoh yang mudah dalam konteks aku, misal kata dalam 7 tahun aku mesti dah dapat title Dr. depan nama aku...hehe... Lepas tu, aku kena list down apa jua kemungkinan yang mempengaruhi target aku tu, contohnya daya ingatan yang baik, perhubungan dengan Tuhan, ataupun perhubungan yang lebih bermakna dengan orang sekeliling a.k.a teman-teman seperjuangan. Lepas tu, aku mesti tahu apa sebenarnya yang aku nak dalam hidup aku ni, sebutkan secara nyata dan simpan dalam-dalam dalam hati kita. Lepas tu aku kena tahu keupayaan diri dan kelebihan sendiri. Contohnya aku memang minat nak jadi lecturer jadi aku kena la belajar master, kalau nak dapat title phd kena la ambil pengajian doktor falsafah.. Barulah aku kena rangka pelan untuk aku mencapai impian target aku tu. Misalnya kena letakkan tempoh masa yang munasabah untuk mencapai sasaran..contohnya nak habiskan pengajian sarjana dalam masa 3 tahun (ikut kemampuan diri..). Kalaupun aku mungkin gagal dalam tempoh masa yang ditetapkan, belum bermakna aku gagal sepenuhnya, mungkin aku perlu menjadualkan kembali beberapa perkara mengikut keperluan semasa di samping menambahkan usaha dan memperkuatkan usaha. Keyword penting: Rancang dengan teliti, kalau gagal, lebih teliti lagi...Terakhir, tanamlah benih (ala...macam nak tanam pokok durian, hehe...) kena beritahu diri apa yang sebenarnya aku inginkan dalam hidup. Memetik ayat penulis "Apabila hasrat, sasaran, kehendak, azam, target dan cita-cita diletakkan di hati secara bersungguh-sungguh, ia ibarat menanam benih di atas tanah yang subur."

Jadi apa yang dapat aku simpulkan di sini...semua yang akan kita lakukan adalah bermula daripada imaginasi kita sendiri..Tak salah sekiranya kita berimaginasi tinggi, tapi kalau nak imaginasi itu menjadi realiti, kenalah ada usaha daripada diri sendiri...Lagi mutiara kata daripada penulis buku ni, "Akal itu tidak akan ditutup kemampuannya, ibarat minyak kasturi yang tidak mungkin disembunyikan keharumannya"... Alamak, panjangnya post, okies, jumpa lagi dalam post yang akan datang....Salam 1Malaysia, hihi...

34 comments:

ngiley said...

aku ada beli buku ni tahun 2000 kalau tak silap .. buku nie mesti di miliki ..

buku ni sedikit sebanyak telah mengubah aku skrg ..

bagus bah

:: bluedianthus :: said...

Waaa...nampaknya aku sorang yang lambat beli buku ni...dulu aku pinjam dari kawna aku ja untuk baca..apapun , harap ianya akan mengubah semua orang menjadi lebih baik...amin..

ivy said...

Hi...betul kah ni buku dpt mengubah hidup??

:: bluedianthus :: said...

Hi ivy, thanks for dropping by on my blog..Buku ni sebenarnya bukan dapat mengubah hidup...aku rasa ianya dapat mengubah persepsi minda kita dan mengubah tanggapan dan cara berfikir...Apapun yang kita lakukan, kenalah daripada usaha sendiri kan. Nak seribu daya, tak nak seribu dalih... Harap jawapan ni dapat ivy terima..;)

ivy said...

Hehe,actually memang dari kita sendiri jua bah tu but I'm a "lame" girl.hilang prinsip sometimes and tend to "negativsm"..:D

:: bluedianthus :: said...

yup..agree with that statement ivy...semua tu bergantung pada diri sendiri kan...anyhow, let's keep on trying to overcome the negative thingy inside us... ;)

ivy said...

Betul2 katamu itu wahai Blue..:D..
Yang penting dai kita ja bah kan?Walaupun sa tia cantik,sa kasi positif ja la..haha!

:: bluedianthus :: said...

ivy a.k.a v_madone (hehe..) ya ba, mesti yakin diri kan. positive thinking, you can surpass all problems..yg penting usaha jak...;)

ivy said...

Blue a.k.a warnina..harap2 betul tu ah..Hehe,ya bah..we are the leaders of ourselves..no one can enter our world and invade us.Nah,ada sua kawan sa p tgk wayang ni kali..haha..

:: bluedianthus :: said...

Ya, sama2 kita berusaha kio..mesti jadi kenyataan, walaupun nda seperti dirancang..hehe... Tinguk wayang, ko dapat boipren suda ka ni? Alala..teda kawan sia sini blog...huhu

ivy said...

Blue,harap2 usaha jadi kenyataan la ah..manada bf ni?Hehe,cian de lo..bah,sa jadi kawan ko yang kuncit la ah..Hehe..

:: bluedianthus :: said...

ya ba...berusaha & minta Tuhan tolong kan. Wah, best ni ada kawan baru..walaupun virtual...tp mcam lama suda kenal...hihi

ivy said...

Haiz,sa ni senang putus asa.Tia macam ko yang lawa ni..hehe..psst,da bf suda ka?Keke..tia lama ble kenal suda la baini..bagus tu kalau rasa cam lama sua kenal..:D

:: bluedianthus :: said...

Jan gitu, ko buli tu...mesti ko ada something yang orang len teda kan.. Oh ada, bf sia setakat ni ada dua, laptop sia sama buku2..hehe.. Ya, ba mcm lama kenal...

ivy said...

Banyak bah impian sa ni Blue..salah satunya mau ikut UN kenen padahal tinggi pun tia cukup,da hati mau kasi malukan diri.Chewah,da "bfs" pla ko ni..Ngam laitu..Bah,next time p minum2 la kita ah..Hehe..

:: bluedianthus :: said...

Ikut UN? Ko cuba ja ba gia dulu..di kg2 dulu pun buli, ko kasi puas dulu hati ko, kalah menang belakang cerita...Oh, mesti la buli..kawan2 kan... ;)

ivy said...

Hehe,sa rasa di kg pun kena ketawa2tu..Sa kira mau manang sampai peringkat KDCA supaya buli rasa tu perasaan bah..pa rahsia kecantikan ko ni?Cantik kulit ko..*envious*
Ya,next time calling2 kita ah..*grin*

:: bluedianthus :: said...

Hmmm..tinggi cita-cita ko V, tapi ndapa bagus tu, tapi ko kena la berusaha klu mo masuk tahun depan punya UN kan...Adui, rahsia kecantikan?? Biar betul ko ni V, gambar jak tu, klu betul2 besa2 jak sia ni...teda masa ba mo pg buat rawatan muka semua tu..huhu.. calling2...jan ko bagi di sini no hp ko kio..nanti kena kacau ko hari2...sia nda bertanggungjawab tu..hehe..

ivy said...

Iya Blue,memang tinggi cita2 sa ni tapi sa tau jua la limit sa sampai mana.Huhu~Sadis jua bila terkenang semula..Hehe,leks ko,sa tia juga mau reveal num da di sini ni..tau juga kebahayaan da..:P
Ko memang lawa la..jeles sa..Kekeke..

:: bluedianthus :: said...

Jan ko putus harapan, ada lagi tu bakat ko yang terpendam. Cita-cita sia pun tinggi melangit ni..heheh.. Ko pun lawa juga tu sia tau, urang sabah semua kan lawa-lawa..hihi..

ivy said...

Banyak jua bakat terpendam tapi men pendam2 ja la blue..pa bleh buat kan?Haha..yaiks,sa tia lawa oo..kulit pun ancur..=(

:: bluedianthus :: said...

Aisey..jan macam tu. Cuba kunun ko bagitau satu ja cita2 ko selain mo masuk UN..hehe..manatau sia bleh bagi idea... Ndapa, buli rawat lagi tu..klu pimples ja, semua orang pun ada gia tu..

ivy said...

Hehe,sa mau jadi VJ baini but tulah,peluang cam kurengs ni..g pun sa tia suka hidup di KL..luar negara is better..
Bukan bekas pimples..tapi too dull ma dear..:(

:: bluedianthus :: said...

Wah..boleh tu V, ambil kursus bidang media massa..tahan juga ko hidup sana KL ah, dulu sia 3 tahun belajar sana...punya nda tahan dengan bunyi2 bising sana bandar...Oh, klu dull ja ok ba tu, ko kasi rajin2 ja kasi bersih, penyegar & pelembap. Basic routine ja cukup suda...

ivy said...

Yes Blue,itulah kira2 perancangan sa ni.But,u knowla bidang ni tia berapa mendapat sambutan di sini so is better to start outside of the country,hehe.I never stay di KL la dear..because I dislike it very2 much..I plan mau lanjut di Uk bah but hmmmmmmmmmmm......
Ko penah makan any health products?

:: bluedianthus :: said...

That's good V, sia sokong ko tu..i see then, okies bila ko pigi uk tu nanti balik bawa sia ole-ole ah..hihi...Health products yang khusus teda la, just makan vitamin C and beta carotene ja, mata sia teruk suda ba,kabur2 suda ni...huhu..

ivy said...

Thanks Blue for supporting me,hopefully GOD will help me..Hehe,no hal d pasal ole2 ni..sa on ja..Patutla nampak berseri2,tau2 makn Vit C jua ko..*wink*Family members ko pla?Sorrylah ah tanya banyak2 sebab sa mau kumpul testi bah ni..hehe..
Kalaulah ni buku cakap sal imaginasi tuk menekel kan bagus..Hahaha~

:: bluedianthus :: said...

You'll always have my support, janji jan ko buat jahat sudah la kio..hihi...nda juga berseri2 kalau selalu lambat tidur..sia mo tau macam mana kasi hilang eyebag ja.. Family members pun sama, makan Vitamin C, mummy sia makan primose oil, daddy makan Gano Excel Products, adik beradik sia yang len makan B-Complex and vitamin C. Mummy sia nurse ba, jadi pentingkan supplement ni semua...sia ja selalu skip makan...hehe..Oh kumpul testi pla ko..bagus2 Aa, imaginasi untuk menekel? Sia rasa ndapayah ba, semulajadi tu ko ada...hoho..

ivy said...

Leks ko,sa tia niat mau buat jahat ni,maybe fikiran jahat adalah sikit2..heheh..Wow,warga GANO pla kamurang ni,patutlah berseri2..baguslah ada mum camtu,da mau kekalkan kecantikan sumandaks2 da bah tu..*wink*
Semulajadi?Mau blajar ni Blue supaya tia kantoi org WM bilang..hahah!!

:: bluedianthus :: said...

Haha..nda ba sia suspicious sama ko. My dad ja yang jadi warga Gano..haha. Kekalkan kecantikan asli lagi murni...hahaha...ya ba, pelan2 dan rileks ja kan V..

ivy said...

Great!:)Wow,memang sehat walafiat la dad u this..:D
Yes,mau adopt the natural spirit ni..tulah earlier I said..if this book ble ajar sa imagine like that,kan bagus..hehe...
(Ada2 ja sa ni oo)

:: bluedianthus :: said...

Harap2 dia sihat ja la..hehe...ble tu V, it's all about ur own imagination....ko tinggal buat ja lagi.. ;)

ivy said...

Well,I hope the best too.=)
Haha,Blue..tunggu kad siap dulu..hehhe..

:: bluedianthus :: said...

ba..pelan2 ko V.. ;)

ARTIKEL BERKAITAN:

Related Posts with Thumbnails